Latihan Berlari Zon 2 - Heart Rate Training.


Berlari..  Seingat-ingat aku last berlari ni zaman sekolah menengah dulu. Zaman belajar kat maktab time bersenam hanya main futsal je la.

Aku bermula balik buat senaman ni bila aku kena gastrik teruk akibat dari tekanan kerja. Dah stress melampau. Kerap sakit dada. Dah macam heart attack. Last sekali pergi hospital check, kolestrol tdan asik urik tinggi. Kena tukar life style. Social smoker dan makan lewat malam kena tukar.

Tahun 2016 aku start tukar life style. Rokok full stop. Berhenti terus. Makan pun jaga tapi nak exercise tu rasa berat lagi. Lama jugak tak hilang rasa sakit dada tu. Buat ECG jantung, jantung tak ada masalah. Last choice memang kena turun kolestrol jahat. 

First aku buat senaman tabata ( Not real tabata). Lama-lama rasa jemu pulak. Tapi berat turun 5 kilogram. Dah kurang rasa sakit dada tapi kena jaga makan jer sekarang. Masuk tahun 2018, aku start berlari. Main beli je kasut dan berlari.

Tahun 2019 ni , aku cuba berlari secara serius. Target kurus dah nombor dua. Sekarang target untuk menyertai larian pulak. Aku masuk la grup FB Malaysian Runner. Kat situ la baru aku faham banyak benda silap aku buat time berlari ni.

Dari blogspot ke domain sendiri..

Alhamdulillah. Belum terkubur lagi blog ralitmedia setelah tuan asal dia dah beralih ke wordpress. Lama juga fikir nak sambung balik tak blog ni. Content lebih kurang sama dengan web www.nhazlafikri.com tapi lebih daripada perspektif aku. 

Sayang blog ni dah lama buat, rakan pun ramai dah tau passion aku ke arah apa. Dulu berminat ke arah fotografi dan videografi namun dah slow sikit sebab kekangan masa dengan kerjaya. Ni aku  cuba bermain dengan penulisan. 

Kamera pertama beli. canon 500D. Terus masuk kelas guna kamera. Terima kasih Canon Malaysia untuk gambar ni.


Pengalaman tak jauh berbeza dengan nhazla sebab banyak benda buat dan tempuhi bersama. Namun setiap pengalaman kami mungkin berbeza.


Kami dah pindah website!

Perhatian semua pembaca yang setia. Dengan rasminya blog ralitmedia telah diberalih ke web baru. Sila klik link https://nhazlafikri.com/ bagi mendapatkan info-info baru mengenai travel keluarga, tips bersama bayi dan segala perbincangan ilmiah.